Unde e capatul Pamantului

travel-map-727972.jpg

Poate ca ai calatorit prin America Centrala, ai vazut animale rare prin Madagascar si ai ajuns si prin Chile. Ai calatorit destul de mult – asa consideri, insa pana sa-ti faci impresia ca esti cel mai tare explorator trebuie sa sti si asta: desi sunt salbatice, nici unul din locurile astea nu mai pot fi considerate indepartate in anul 2009.

De fapt foarte putin din pamantul planetei mai poate fi considerat inaccesibil, conform unei harti care arata gradul de conectivitate al asezarilor, creata de cercetatori de la Centrul de Studii al Comisiei Europene din Ispra Italia si de de Banca Mondiala.

Harta este bazata pe un model in care se calculeaza timpul necesar pentru a calatori pe apa sau uscat la cel mai apropiat oras de peste 50.000 locuitori. Modelul combina informatii despre topografia terenului si accesul la drumuri, cai ferate sau retele navigabile. De asemenea mai ia in considerare cum factori ca altitudinea, accidentarea terenului sau barierele naturale si antropice pot incetini timpul calatoriei.

Puse pe harta, rezultatele ne rezerva surprize. Mai putin de 10% din uscatul planetei este la mai mult de 48 de ore de calatorie pe sol fata de un oras apropiat. Mai mult, zone considerate indepartate si inaccesibile nu sunt chiar asa de departe de civilizatie precum ati crede. In Amazon, de exemplu, retele intinse de riuri si un numar crescator de drumuri arata ca doar 20% din terenuri sunt la distanta mai mare de 2 zile fata de un oras – cu o populatie asemanatoare cu cea a provinciei Quebec, Canada.

Harta a fost creata pentru a arata cum distributia oamenilor le afecteaza acestora accesul la resurse precum educatia sau serviciile medicale, si cum indepartam viata salbatica chiar si din cele mai indepartate colturi ale planetei.


Adrian Cocioceanu
2009-04-20 21:23:41
Alte articole