Curios din fire mi-am făcut timp intr-o zi sa iau la rand pentru teste tabletele prezentului. Steve Jobs a declarat odata cu lansarea primului iPad ca intram in era post-PC.
Asta suna incitant pentru cei – ca mine – care au prins calculatoarele in carcase mari, monitoare mari si viteze de procesor, dupa buget – mici sau medii.
Desi a inceput sa devina din ce in ce mai mic, schimbandu-si forma de la dulapul din data center din anii ’60 la desktop-ul anilor ’90 apoi la laptopul anilor 2000, simpla idee de a lua si plimba cu tine peste tot calculatorul – care iti este de ajutor in diverse situatii – este geniala.
Pana in acest moment totusi acest deziderat este indeplinit partial, iar schemele marketingului ne fac sa credem ca avem deja acest lucru la indemana. Cine are tableta stie acest lucru, poate un pic prea tarziu. Tableta reuseste cu greu sa inlocuiasca un laptop/calculator. Este geniala insa pentru a viziona filme sau a sta pe net.
De ce nu s-a realizat trecerea la era post-PC? Pai sunt cateva impedimente tehnologice care nu sunt inca rezolvate. As spune ca in primul rand tehnologia de stocare a energiei necesare pentru tinerea in viata a acestor dispozitive este inca la inceput. In relatie directa cu acest lucru se afla dimensiunea si calitatea ecranului folosit de aceste dispozitive tip tableta.
Apoi intervine paradoxul utilitatii in contextul mobil. Mai avem nevoie de inca un dispozitiv, de inca un ecran in rucsacul sau buzunarul nostru?
Acasa avem TV, laptop/calculator, telefon – cele 3 ecrane care ne insotesc mai tot timpul pe cei conectati la tehnologie. Tableta ar dori sa inlocuiasca unul din ele, dar care? Telefonul atunci cand suntem in miscare pe afara, laptopul cand suntem in casa. Problema este ca tableta este prea mare pentru a intra intr-un buzunar ca sa o avem cu noi tot timpul, iar telefonul care indeplineste conditia asta – are ecranul prea mic pentru a ne permite sa lucram ergonomic.
Exista prototipuri de ecrane flexibile, color care poate intr-o zi vor rezolva problema dimensiunii, portabilitatii si a consumului de energie electrica poate printr-o reconfigurare fizica a ecranului in functie de necesitati.
Apoi intervine a treia componenta – softul. iOS si Android pot rula atat pe tablete cat si pe telefoane. Aplicatii exista destule si incep sa fie scrise din ce in ce mai multe, insa acestea tot nu acopera necesarul si functionalitatea programelor pe care le folosim pe laptop. In acest moment a fost deja lansata o versiune Windows 8 beta, care promite sa acopere mai bine distanta dintre aplicatiile mobile si cele clasice ale PC-ului aceasta putand rula atat pe telefoane mobile cat si pe laptop sau desktop.