Top 10 orase dezvoltate tehnologic

Poate ca nu avem toti inca elicoptere, masini zburatoare sau mancare dintr-o pastila ca in filmele SF, insa avem HDTV si iPod, tehnologii puternice care fac viata secolului 21 destul de interesanta. De unde vine evolutia atunci?

Ei bine aceasta vine din cateva orase ale planetei, care detin suprematia in cercetare si dezvoltare a tehnologiilor, dar si o populatie care sa sustina acest lucru. Din America de Nord pana in Asia am pregatit o lista de orase dezvoltate si dezvoltatoare de tehnologie.

Locul 10 – Tel Aviv, Israel

Exista o mare probabilitate ca 1 din 4 israelieni ce lucreaza in domeniul hi-tech sa locuiasca in Tel Aviv. Considerata capitala culturala a Israelului, Tel Aviv beneficiaza de o populatie tinara si de activitate non-stop. Acestea sunt doua mari ingrediente care explica de ce orasul are multe investitii iar initiativele sunt foarte bine finantate. Companiei Microsoft ii place Tel Aviv asa de mult incat isi deschide un nou centru de cercetare si dezvoltare acolo. Avand o populatie care isi petrece cel mai mult timp in “on-line”, mai mult decat in orice alta tara, se pare ca orasul este pozitionat corect pentru a beneficia de o dezvoltare si mai mare pe viitor.

Locul 9 – Munich, Germania

Aproape 65% din populatia Germaniei foloseste internetul rapid – fiind cel mai mare procent din Europa, iar Munich este considerat drept centrul ”hi-tech” al tarii. Insa in 2003 municipalitatea a transmis un mesaj care l-a determinat pe presedintele Microsoft Steve Balmer sa ia primul avion spre Munich. Ce continea mesajul? Orasul dorea sa schimbe Windows-ul de pe cele 14.000 de calculatoare ale lor cu Linux, iar pledoariile lui Steve nu au putut schimba nimic. Au facut schimbarea in 2006, ducand Munich-ul in topul celor 10 orase dezvoltate tehnologic.

Locul 8 – Bangalore, India

35% din forta IT a Indiei lucreaza in Bangalore si genereaza un procent masiv din PIB-ul Indiei. Bangalore are un numar mare de scoli de inginerie care alimenteaza industria IT, atragand companii de elita precum Microsoft, HP, 3M si Infosys care si-au deschis birouri acolo. Bangalore a fost denumit “Silicon Valley-ul” Indiei.

Locul 7 – Helsinki, Finlanda

Finlandezilor prin traditie le place sa fie tacuti si nu vorbesc lucruri marunte prea mult, insa au rasturnat piata cu o marca de telefon mobil. Nokia poate nu inseamna mare lucru, dar face o gramada de bani. Ironia face ca aceasta marca sa fie un subiect important de conversatie pentru finlandezi fie ca sunt implicati in industria “hi-tech” sau nu. De fapt, Helsinki are cele mai multe telefoane mobile per locuitor, chiar mai multe decat are Japonia sau America, iar un studiu arata ca aproximativ 70% din populatie foloseste internetul. Deasemenea Universitatea Tehnica din Helsinki pregateste mii de studenti pentru piata de tehnologii inalte, Helsinki fiind considerata a doua zona urbana in Europa ca marime a cresterii. Pentru un loc asa de tacut are o pozitie foarte buna in clasament.

Locul 6 – Seattle, Washington

Seattle este cunoscut pentru doua lucruri: companiile de tehnologie si magazinele de cafea. Bill Gates a pornit aici Microsoft cu birouri in tot orasul si in suburbii, dar nu este singurul. Amazon.com si T-Mobile sunt alte doua mari companii care au sediul in Seattle. Popularitatea companiilor din Seattle era asa de mare in anii ’90 incat aproape 50.000 de oameni s-au mutat in oras. Nu intampini nicio problema in a gasi o retea wireless mai ales daca esti la o cafea in Starbucks – alta companie care a inceput de aici si care are magazine la orice colt de strada.

Locul 5 – Zona golfului San Francisco – California

Zona sudica a golfului care include si San Jose este standardul oraselor tehnologice din America. Cunoscuta sub denumirea de “Silicon Valley” - zona si-a capatat numele in anii 1970 datorita numarului mare de companii care construiau cipuri electronice bazate pe siliciu. De atunci toate numele mari s-au mutat in San Francisco: Intel, Yahoo, Hewlett-Packard, Google si Apple. Rezidentii acestei zone culeg roadele acestei dezvoltari, cum ar fi accesul la un sistem interconectat de transport cu autobuzul in care exista Wi-Fi gratuit si harti proiectate pe display-uri ”touch-screen”.

Locul 4 – Hong Kong, China

Aici poti comanda in restaurant unui ospatar robot. Asta e doar un exemplu al vietii pline de accesorii de inalta tehnologie din oras, care mai include o acoperire totala cu semnal pentru telefonia mobila si cel mai rapid internet din lume pentru consumatori casnici. Pentru a incuraja mai multe afaceri in domeniul tehnologiilor inalte, Hong Kong a deschis o zona numita Cyberport cu apartamente si magazine, toate cu acoperire Wi-Fi. Companii ce au ca obiect design-ul si efectele speciale s-au mutat aici - fiind un loc propice pentru afaceri. Scolarii sunt cei care adopta de cel mai devreme tehnologia, unii dintre ei scanandu-si amprenta digitala la scoala in loc sa semneze prezenta.

Locul 3 – Singapore

Singapore – un oras cu putin sub 4 milioane de locuitori este o tehno-utopie. Internetul wireless este gratuit pentru toti locuitorii. Guvernul a promis sa mareasca viteza internetului pe cablu la 1 Gb/s pana in 2012. Anul acesta banii mobili vor fi legalizati iar locuitorii vor putea plati direct de pe telefoanele mobile, laptopuri sau ceasuri de mana. RFID care este un fel de identificator electronic pentru masini este deja obligatoriu, taxarea pentru folosirea anumitor drumuri sau servicii facandu-se astfel automat. Nu este nicio surpriza ca firme ca HP, Fuji, IBM si Microsoft au aici reprezentante pe aceasta insula a fanteziilor tehnologice.

Locul 2 – Seul, Coreea de Sud

Samsung si LG sunt de origine din Seul si reprezinta coloana vertebrala a industriei telefoniei mobile. Asa se explica de ce telefoanele locuitorilor din Seul sunt de 10 ori mai rapide decat ale noastre. Alta mare afacere aici o reprezinta jocurile online. Mai mult de jumatate din jocurile produse in Coreea de Sud sunt livrate spre China. Si mai putin de jumtate din coreeni sunt impatimiti ai jocurilor online, ce se intalnesc cu regularitate in cafenele internet pentru a juca in echipa. Sunt asa de populare incat exista si o universitate in Seul care ofera cursuri pentru jocuri online. Seul este considerat drept unul din cele mai conectate orase, locuitorii au acces la internet fara fir in mijloacele de transport si chiar si in metrou.

Locul 1 – Tokyo, Japonia

Tokyo este imaginea cea mai persistenta a vietii “hi-tech”. Aici poti gasi de toate: gadget-uri, telefoane mobile din generatia urmatoare, un sistem de transport public de mare viteza, electronica avansata, microcipuri miniatura si mai ales: toalete digitale. In timp ce companii mari din Tokio au sediul aici: Sony, Nikon, Panasonic, orasul este un loc de vanzare pentru orice produs japonez de la Nintendo la Epson. In Tokio, majoritatea locuitorilor au telefoanele mobile in permanenta in mana. Le folosesc pentru a trimite SMS, e-mail-uri, pentru vorbit si cumparat. Cand nu folosesc telefoanele mobile probabil folosesc internetul de mare viteza cu viteze de cateva ori mai mari decat in America de Nord.


Adrian Cocioceanu
2009-05-25 10:26:35
Alte articole