Bucuresti intre 1984 si 2012


Ceea ce avem aici este o serie de imagini din satelit ale Bucurestiului. Nimic asa deosebit pana aici, insa avem placerea sa observam un set de date ce cuprinde si perioada “marilor schimbari” ale Bucurestiului 1984-2012.

Asadar, la rezolutia unde un pixel este egal cu 30 de m in teren, putem vedea cum in anul 1986 se contureaza in zona nord-vestica viitorul bazin al lacului Morii, sapat in fosta comuna Rosu, pentru ca in 1987 sa fie deja umplut cu apa.

Aproape diametral opus in zona sud-estica observam formarea bazinului acumularii Vacaresti – care din pacate nu a mai avut sansa de a deveni un lac, care de altfel ar fi fost destul de necesar in zona aceasta din Bucuresti, furnizand o perdea de vapori cu rol de filtrare a aerului, asta in afara de rolul de agrement pe care l-ar fi oferit.

Ne mutam inspre centrul geometric al Bucurestiului si observam ca in 1984 cartierul Uranus era deja “alb” se pot observa foarte bine fundatiile viitoarei Case a Poporului. Derulam in 1986 pastrand privirea tot acolo si vedem cum pata demolarilor se intinde usor usor spre est: reconfigurarea Pietei Unirii si construirea locuintelor colective. Derulam inca 2 ani si inspre est se observa cum apare trasat Bulevardul Victoria Socialismului – cu zona aferenta de demolari in cartierele Vacaresti, Vitan si Dudesti.

Anul 1988 aduce si finalizarea largirii partiale a Caii Calarasilor, vizibila in aceasta fotografie.

De remarcat ar fi ca dupa anul 1989 vizual, procentul de spatii verzi se micsoreaza, in favoarea cladirilor nou construite.

Deocamdata atat, dar daca voi vedeti ceva ce am omis, formularul de comentarii va asteapta mai jos.


Adrian Cocioceanu
2013-05-10 12:33:45
Alte articole