Interviu Urban Plan part I

Incep azi un prim interviu dintr-o serie pe care o doresc cat mai numeroasa si cu interlocutori cat mai diferiti. Subiectul este Bucurestiul iar intrebarile vor avea caracter liber, nu pornim de la idei prefabricate. Urmariti tag-ul interviu pentru a gasi si interviurile viitoare.

Urban-Plan: Ce parere ai despre directia in care merge bucurestiul din punct de vedere al dezvoltarii urbanistice/arhitecturale ?

GB: Nu cred ca exista o directie fiecare o ia pe unde apuca. Nu cred ca cineva si a pus problema dezvoltarii. Deocamdata ce vad este ca investitorii care apar dau directia, si nu sunt controlati iar asta e un raspuns “politic” mai mult decat unul din punct de vedere arhitectural/urbanistic. Asta este ce inteleg romanii prin politic adica, iar daca nu se impune controlarea directiilor haotice de dezvoltare atunci ele nu prea exista decat pe hartie. Si apropo de PUZ-uri PUG-uri mi se pare ca PUG-ul Bucurestiului (pentru ca pe asta il stiu mai bine) e facut de oameni care nu au nici cea mai mica idee despre problemele reale de la fata locului, si cam atat pentru dezvoltare. De la inceputul facultatii cind am inceput sa ma plimb prin centru bucurestiului, centrul vechi si nu numai, am avut o viziune de viitor cu ceea ce ar putea deveni daca ar fi reabilitate cladirile, pietele. Din pacate au trecut 10 ani de atunci si abia acum si-au dat seama “investitorii” ca se fac bani din asta. Rezultatele sunt insa ingrozitoare. Nu imi place ca in centru vechi sunt terase extinse pe toata strada, ca trebuie sa fac slalom printre ele, nu imi place ca numai parterul cladirilor s-a “reabilitat” lasand astfel pentru cei de la etaje sa isi reabiliteze diferit fatadele (ca astea conteaza) atunci cind si le vor reabilita (daca le vor reabilita vreodata).

Urban-Plan: Intrevezi un model de dezvoltare specific pentru arhitectura bucurestiului viitor, poti sa scoti în evidenta un asemenea model, fie el negativ sau pozitiv ?

GB: Pot spune ca depinde de studentii de acum de la facultate asta pentru viitorul indepartat si pentru viitorul apropiat depinde de ce mai vede prin new york Arsene (nn: Vladimir Arsene) si aduce in Romania. Ca stil vad arhitectura de dimensiuni mari, adica birourile, cladirile de birouri. Cred ca da tonul in reprezentare (nn: Vladimir Arsene), asa ca analizand cladirile lui (si nu numai, pentru ca a lasnat deja o moda) unele mi se par ok, dar nu se stie niciodata cine mai vine cu vreun beneficiar mai tare decat beneficiarii lui si isi impune alt stil, insa cred despre cladirile noi ca trebuie sa fie facute in afara centrului Bucurestiului.

Urban-Plan: Sa presupunem ca parcurile din bucuresti vor disparea, sau vor ramîne prea mici pentru a satisface cererea locuitorilor de a se recrea in mediul urban. Ce alte posibilitati de recreere in aer liber ai vedea pentru bucuresti ?

GB: Sa se duca la padure la gratar, in weekend bineinteles.. (zambeste ironic). Mi-a venit o idee: ce ar fi sa se faca un balon maaare cu aer liber si sa pluteasca deasupra Bucurestiului…

Urban-Plan: TOP 5 locuri reprezentative (interesante) pentru Bucuresti, în opinia ta?

GB: Mi-e firca sa nu fie banale.

Urban-Plan: Este doar parerea ta, nu este o parere absoluta si nici nu necesita validarea de catre altcineva. Subiectivismul este incurajat !

GB: Mie imi place foarte mult sa ma plimb pe Magheru. Ma inspira foarte mult plimbarea de la Universitate la Romana. Centrul vechi, pe stradute dar nu cele ocupate de terase, pentru ca la un moment dat in viata lor de stradute cind eram in facultate si nu era nici o sapatura si nici o terasa, ma rataceam pe acolo ca intram printr-un gang si ieseam pe altul (zambeste), apoi imi place sa ma plimb si pe Calea Victoriei. Daca nu vreau sa ma distraga nimic, ma plimb pe Victoriei, adica este un decor frumos dar fara zgomotul si agitatia pietonala de pe Magheru. Victoriei e pentru cind esti singur si vrei sa fi singur si Magheru e pentru cand vrei sa fi printre oameni. Un alt loc care mi a placut a fost un deal de linga Filaret, urcam pe o scara si ajungeam pe varful unui deal de unde se vad acoperisurile centrului Bucurestiului.

Urban-Plan: Da, eu il stiu – mie imi aduce aminte de Sighisoara, nu stiu de ce.

GB: Da, de munte. Apoi la restaurantul de la IKEA in locurile de la fereastra de unde se vede parcarea si celelalte magazine din complex. Asta ultima e un fel de “guilty pleasure” (zambeste). Deci ordinea ar fi : Locul 5 : Restauratul IKEA cu view Locul 4 : Dealul Filaret Locul 3 : Plimbare Calea Victoriei de la un cap la altul Locul 2 : Stradutele centrului vechi Locul 1 : Bulevardul Magheru – plimbare Universitate-Romana.

Urban-Plan: O descriere cat mai completa (de la A la Z), dar succinta a intregii lumi in care traim.

GB: Mie mi se pare ca e o lume fara valori autentice si mi se pare ca suntem din ce in ce mai putin creativi din orice punct de vedere din orice domeniu. Mi se pare ca suntem prea critici unii cu altii, fiecare crede ca parerea lui este aia buna, fara sa fie deschis la discutii. Atat.

Urban-Plan: Multumesc Gabi

Gabi Botez – nascuta in 1981, a ales arhitectura in locul ASE-ului. Dupa ce a terminat, spera sa faca arhitectura dar a facut arhitectura de restaurare la firma unor prieteni, apoi a fost invitata sa faca niste ore de atelier de arhitectura, lucru care a bucurat-o pentru ca a reusit sa motiveze niste studenti sa gindeasca arhitectura. Are o pasiune pentru film pe care o va transforma probabil intr-o lucrare de doctorat


Adrian Cocioceanu
2010-07-26 15:50:00
Alte articole