Windows 8 consumer preview

02.png

Am lasat intentionat ceva timp de la lansarea versiunii “consumer preview” a urmatoarei iteratii Windows inainte sa scriu ceva impresii.

Imediat ce a aparut linkul de download, am descarcat kitul de instalare si am pornit testarea intr-o masina virtuala VirtualBox. Instalarea a fost simpla cu cateva interventii din partea utilizatorului si in mai putin de 30 de min am luat contactul cu noua interfata Metro.

03.png

Ca si comportament, Metro este exact interfata necesara pentru o tableta, iar LiveTiles unde aplicatiile din background pot actualiza cu informatii pictograma asociata, este o idee foarte buna, atata timp cat exista aplicatii scrise pentru interfata Metro.

Marele absent din aceasta versiune cel putin, este butonul Start, fapt care duce la o senzatie de ratacire a utilizatorului obisnuit cu clicul in partea stanga jos a ecranului. La fel si cu butonul de inchidere aplicatii, cel putin in varianta Metro. Fiind obisnuit cu shortcut-uri pe tastatura m-am descurcat relativ bine, apasand de la Alt+F4 pentru a inchide aplicatii, trecand prin Ctrl+ESC si ajungand la Alt+TAB pentru a naviga prin aplicatiile deschise.

07.png

Apasand tile-ul Desktop ajungem in varianta clasica a Windows-ului, asa cum eram obisnuiti si pana acum, insa tot fara butonul Start. Aici aplicatiile merg asa cum ne asteptam si arata la fel – mai putin butonul Start

Revenind la aplicatiile Metro, acestea arata extraordinar, sunt adaptate perfect pentru mediul de folosire in regim mobil/tableta insa nu aduc foarte multa valoare pentru utilizatorul traditional de desktop sau laptop.

Ramane de vazut ce modificari va mai suporta Windows 8 inainte de lansarea planificata spre finele anului.


Adrian Cocioceanu
2012-03-15 20:56:38
Alte articole